Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild
  • Hem
  • Smaka på Trögden!

Smaka på Trögden!

Trögden som närområdet kallas för, är rikt på naturupplevelser, vackra platser och spännande historia. Det är aldrig långt till vatten, då Mälaren omgärdar den landtunga som utgörs av Trögden.

Området kring Fånö bjuder på vacker natur. Bara en bit bort från Fånöö Slott finner du norra Europas nordligaste växande bokskog som av Fånöö gods ägare Hugo Tamm, planterades i två omgångar redan på 1800-talet! Bokskogen täcker ca 5 hektar och självföryngrar sig vilket gör att den betraktas som en skog.

Fånöös bokskog från 1800-talet.

 

Ur ett historiskt perspektiv finns det mycket att uppleva i Trögden. Området är fullt av fornminnen i form av runstenar och hällristningar eller andra lämningar från förr. Dessutom är det gott om kyrkor och många av dem är från 1000-talet och framåt. De är ofta utsmyckade och målade invändigt på ett mycket vackert sätt.

En liten bild över formminnen runt Lötgården/Fånö ger en vink om hur mycket historia den här trakten kan bjuda på.

Varje liten R-symbol visar någon form av fornminne/runsten.

 

Är man mer intresserad av mysiga fikaställen som  gårdskaféer eller gårdsbutiker så kan man finna smultronställen i närområdet kring Lötgården. Några förslag hittar du på planschen längre ner.

 

 

Hos lokala gårdsbutiker kan du fika och handla fina produkter!

 

Vi har samlat information om en del av traktens sevärdheter i den här planschen. De är framtagen genom samarbete och ekonomiskt stöd av LEADER Mälardalen inom ramen för Lokalt Ledd Utveckling med siktet inställt på att ge besökarna vid Fånöbadet  en fördjupad upplevelse och möjlighet att besöka andra sevärdheter och vackra platser i närområdet.

Klicka på bilden så får du upp en större bild! Du kan även klicka på Plansch SEVÄRDHETER så får du upp filen som en PDF.

Informationsplansch över sevärdheter i närheten av Fånöbadet.